İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • TÜRKİYE’YE DAYATILAN SINIRLARI AŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    TÜRKİYE’YE DAYATILAN SINIRLARI AŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
    (21.12.2017 . 17:02:49) (Okuma: 1913)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Aralık ayı meclis toplantısında konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği yeni teşviklerle istihdamın artacağına inandığını belirtti. Kopuz ekonomideki gelişmeler ve yeni teşviklerle Türkiye’nin kendisi için dayatılan sınırları aşacağına inandığını belirtti.

     

    Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısı ve sonuçlarından bahseden Kopuz, “İstihdam Seferberliği kapsamında, asgari ücrete 100 liralık Hazine yardımı, 773 liralık sigorta ve vergi teşviki, İş Başı Eğitim Programı gibi destekler verildi. Bu sayede 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam yaratıldı” şeklinde konuştu.

     

    Bu istihdam kampanyasının başarılı olduğunu belirten Ali Kopuz, sonuçlarının değerlendirildiği ve istihdama katkı yapanların ödüllendirildiği İstihdam Şurası Ödül Töreni'nden söz ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız, İstanbul tüccarının istihdam seferberliğine katkılarından dolayı, sizler adına bize ödülümüzü takdim etti. Bu sizlerin başarısıdır. Sizler elinizi değil bütün vücudunuzu taşın altına koydunuz, istihdama katkı sağladınız ve Türkiye çapında bir buçuk milyon yeni istihdam sağladınız” dedi.

     

    İstihdam Şurası Ödül Töreni'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni hedefleri hatırlatan Ali Kopuz şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız bu törende, geçtiğimiz sene büyük başarıya ulaşan en az artı 1 istihdam talebini artı 2 istihdama çevirdi. Bu bizim için ilk bakışta zor görünüyor ancak, mevcut teşviklerin yanına eklenecek olan yeni teşvikler ile inşallah 2018’de 3 milyon yeni istihdam bizler için zor olmayacak.

     

    Bu teşvikler neler, kısaca açıklarsak;

     

    İmalat ve bilişim sektöründe mevcut istihdama eklenecek her bir çalışanın, tüm sigorta primleri ve vergileri devlet tarafından karşılanacak.

     

    Bu sektörlerde asgari ücret üzerinden sağlanan sigorta prim desteği, ilk kez prime esas kazanç üzerinden verilecek.

     

    4 bin 740 lira maaşa kadar ek istihdam sağlanan çalışanların, tüm sigorta primleri karşılanacak.

     

    Böylelikle 2017'de, çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim desteği sürdürülecek ve bu tutarlar, 2018'in asgari ücretine göre güncellenecek.

     

    Bu sektörlerde yeni çalışanına 4.740 lira ödeyen sizler, işveren prim tutarı 1.777,5 TL, sosyal güvenlik primi 107,41 TL gelir vergisi-damga vergisi olmak üzere tam 1.884,9 lira teşvik alabileceksiniz.

     

    Bu teşvik 12 ay devam edecek. Teşvik süresi ise 2020’de bitecek.

     

    18-25 yaş arası gençler, kadınlar ve engellilere teşvikten 18 ay yararlanabilme imkânı sunulacak. Bu destek te 2020 yılına kadar sürüyor.

     

    Bunun yanında, özellikle küçük esnafımızı çok memnun edecek bir teşvik açıklandı.

     

    Üç ve daha az çalışanı olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan iş yerlerinin, 2018'de mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergileri, bir ay işveren, bir ay devlet tarafından ödenecek.

     

    Asgari ücret üzerinden verilecek olan bu destekle, 2018'in başından itibaren istihdama katılan bir çalışanın 6 aylık ücreti, devlet tarafından ödenmiş olacak.

     

    Yine İŞKUR tarafından uygulanan İşbaşı Eğitim Programlarının süresi, 2018'de bilişim ve imalat sektörlerindeki mesleklerde 3 aydan 6 aya çıkartılacak.

     

    Diğer sektörlerde de işbaşı eğitim programları 3 ay süreyle uygulamaya devam edilecek.

     

    İşbaşı eğitim programlarına katılan vatandaşlara, günlük 54 liraya kadar cep harçlığı verilmesi uygulaması sürdürülerek, katılımcıların genel sağlık sigortasıyla iş kazası ve meslek hastalığı primleri, devlet tarafından karşılanmaya devam edilecek.”

     

    Sınırları aşacağız…

     

    Bugün 10 yaşına varan Küresel Ekonomik krize rağmen, 15 Temmuz darbe girişimine kadar büyüyen Türk ekonomisinin, uzun zaman sonra sadece 2016 yılının 3. çeyreğinde bir daralma yaşadığını hatırlatan Ali Kopuz, “Buna rağmen, sağlam ve güçlü temellere oturmuş bir yönetim anlayışı sayesinde, eski gücümüze süratle kavuştuk. Geçtiğimiz hafta üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Gayrisafi yurtiçi hâsıla, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 arttı. Ortaya rekor bir büyüme oranı çıktı. Türkiye kendine güvenenleri yanıltmaz demiştik, nitekim öyle de oluyor.

     

    Bununla beraber son 1 yılda yüzde 10'un üzerinde artış gösteren bir ihracat oranına ulaştık. Bu noktada, yıllık ihracatımızı 155 milyar doların üzerine taşımayı başarmış Türk ihracatçısına teşekkür ediyorum. Hane halkı tüketim harcamalarına baktığımızda, halkımızın ekonomisine sahip çıktığını görüyoruz. Ayrıca kamu tarafından yapılan büyük yatırımların da, rekor büyüme oranının oluşmasında etkisi var. Yalnız bu noktada, kamunun bu yatırımlarına, özel sektörün de mümkün olduğu kadar eşlik etmesi gerekiyor” dedi.

     

    Her yeni düzenleme, ilerleme için…

     

    Hükümetin Türkiye’nin ilerlemesi için sürekli yeni düzenlemeleri hayata geçirdiğini belirten Başkan Ali Kopuz, özel sektörün yatırımlara yönelmesi için yapılanları şöyle özetledi:

     

    “Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim, kodlama gibi, çağın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerin, 9 aya kadar değişen sürelerde eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı alması sağlanacak.

     

    Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların, bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için, İŞKUR tarafından program süresince aylık 400 liralık bakım desteği verilecek.

     

    Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) ile, işveren örgütleri iş birliği içerisinde, mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarını kombine eden bir sistem hayata geçirilecek.

     

    Süresi 2 yıl olan proje, teorik ve pratik eğitim içerecek şekilde 8 aya kadar düzenlenecek. Proje katılımcılarına, günlük 54 lira cep harçlığı ödenecek.

     

    Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli iş gücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde, gençlerin akredite edilmiş mesleki eğitim sağlayıcılarından, kendilerine uygun zaman ve şartlarda esnek şekilde eğitim almaları sağlanacak.

     

    Bu eğitimlerin ücretleri İŞKUR tarafından ödenirken, eğitim alan gençlerin hemen istihdama katılmalarını sağlamak için, eğitim kurumlarından belirli seviyede istihdam garantisi taahhüdü alınacak.

     

    Gençlerin çalışma hayatına girişlerini desteklemek için bazı tedbirler hayata geçirilecek. İşverenlere kısmi süreli çalışanları için, aynı gün SGK'ya bildirim imkanı verilecek.

     

    18-25 yaş arası gençler kayıtlı çalışmaya başladıklarında, yetim aylıkları kesilmeyecek.

     

    Hususi damgalı pasaport sahibi olan gençlerin de, kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları iptal edilmeyecek.

     

    Engelli istihdamını desteklemek amacıyla, en az yüzde 40 engelli raporuna sahip ve iş kuracağı alanda girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere, İŞKUR tarafından sağlanan kendi işini kurma hibe desteği, 2018'de 36 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi.

     

    Bu kapsamda, engelliler tarafından hazırlanacak projeler 29 Aralık 2017 tarihine kadar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine verilebilecek.

     

    Bütün bu desteklerden anlıyoruz ki, hükümetimiz elini taşın altına koymuş. Biz bu desteklerle inşallah bu işi başarır, önümüzdeki yıllarda ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik sorununu, hep beraber el ele çözeriz.

     

    Bizim gibi istikrarlı ve büyüyen bir ekonomiye, iki haneli işsizlik rakamları yakışmıyor.”

     

    Kurda istikrar enflasyonu düşürür…

     

    Yeni yılda iş âleminin hükümetten beklentilerini özetleyen Başkan Kopuz, “En önemli beklentilerimizden biri, kurlarda istikrarın sağlanmasıdır. Bunu sağlayabilirsek, alınacak ek tedbirlerle birlikte enflasyon da düşecektir.

     

    Eğer bu sağlanabilirse, Türk özel sektörünün ertelenmiş olan yatırımlarının hayata geçirilebileceğine inanıyoruz.

     

    Bunu rakamsal olarak ifade etmek gerekirse,  kurlarda istikrar sağlanır ve enflasyonda yeterli düzeyde düşüş olursa, bunun 2018 yılı büyümesine katkısı 2 puana yakın olacaktır. Bu kapsamda, KGF tarafından özel sektörün krediye erişimlerine destek olunmasına 2018 yılında da devam edilmesi, büyümeye katkı sunacaktır. Ben şahsen Türkiye’nin önüne koyduğu hedefleri birer birer gerçekleştirmeye, kendisi için dayatılan sınırları aşmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

     

     

    Tarihi Kudüs kararı…

     

    Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanının Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesiyle dünyada büyük bir infial oluştuğunu belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Bu yaklaşım ile Amerika dünyayı bir felakete sürüklüyor. Buna rağmen, hukuki zeminde barışçıl arayışlar sonuna kadar devam ettiriliyor. Türkiye, Amerika Başkanı Trump’ın kendi koltuğu sallanınca başvurduğu bu kanlı oyunu bozup, kullandığı tüm hain piyonlarıyla beraber bertaraf edecek bir hamle için, BM Genel Kurulu'nda yoğun çalışmalar yapıyor” dedi.  

     

    İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde alınan Kudüs kararına da değinen Kopuz, 13 Aralık’ta tarihi bir gün yaşandığını belirterek şunları söyledi: “İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi, Türkiye’nin öncülüğünde toplandı. 30’un üzerinde devlet ve hükûmet başkanı bu toplantıya katıldı.

     

    ABD yönetiminin rezil açıklamasından sadece 7 gün sonra, İslam âlemi Kudüs’ün ve Filistinli kardeşlerimizin yalnız olmadığını dünya âleme gösterdi.

     

    Kudüs göz bebeğimiz, Mescid-i Aksa ilk kıblemizdir. Peygamber efendimizin Miraç’a yükseldiği mübarek bir mekândır. Dolayısıyla bu konu sadece Arapları ilgilendiren bir sorun değildir. Hiçbir Müslümanın Kudüs’ten vazgeçmesi mümkün değildir.

     

    İslam âlemi olarak Kudüs’e sahip çıkacağız. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, Kudüs artık bizim için Filistin’in işgal altındaki başkentidir.

     

    Daha önce de belirttiğim gibi, imanımız kalplerimizden çıkmadıkça, Kudüs ve Filistin’in İsrail’in bir parçası olmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz biliyoruz ki Kudüs’ü savunmak vatanı savunmak, Mekke’yi, Medine’yi, İstanbul’u savunmaktır.”

     

    Bu terbiyesizliği şiddetle kınıyorum

     

    Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in Twitter’da yaptığı paylaşımla ilgili görüşlerini açıklayan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Zayed’in Hazreti Peygamberin haremi Medine’yi kahramanca müdafaa eden Fahrettin Paşa’yı hırsızlıkla suçladığını hatırlatarak, “Peygamber Efendimiz; "Her peygamberin haremi vardır. Benim haremim de Medine'dir" demiştir. Bu adamlar Peygamberimizin haremini İngilizlerle birlikte kuşatmışlar, Fahrettin Paşa ise Medine’yi bunlara karşı müdafaa etmiştir.

     

    Bizim güzel bir atasözümüz var: “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diye. Sen Peygamberin haremine İngilizlerle birlikte saldıracaksın. Sonra da ceddimizi eleştireceksin.

     

    Müslüman insanın, imanı olan insanın, “Bizim bu İngilizlerle beraber Peygamberin hareminin etrafında ne işimiz vardı” diye sorması gerekir.

     

    Bir de bu paylaşımı ne zaman yapıyor. ABD’nin Kudüs kararının hemen sonrasında… Senin İslam’la ilgili bir derdin olsa, ilk kıblemiz Kudüs’e sahip çıkardın.

     

    Türkiye gibi, İslam beldelerini savunurken dimdik dururdun. Bu terbiyesizliği şiddetle kınıyorum.

     

    Biz biliyoruz ki Arap kardeşlerimizin, Arap halklarının böyle bir düşüncesi yoktur. Müslümanlar ancak kardeştirler.

     

    Ama bunlar kendi iktidarlarını korumak için her türlü düşmanla işbirliği yapacak, kutsal toprakları bile pazarlık konusu yapacak kadar karaktersizlerdir” dedi.

     





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?