İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • “YEŞİL DÖNÜŞÜM ARTIK BİR ZORUNLULUK”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “YEŞİL DÖNÜŞÜM ARTIK BİR ZORUNLULUK”
    (12.11.2021 . 12:39:03) (Okuma: 725)

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Yeşil Mutabakat konusunda bir açıklama yaparak, “Bu konu, hem insanlık, hem uygarlık hem de sürdürülebilir ekonomi için bir ölüm kalım meselesidir. Tüm dünya için bir zorunluluk olan yeşil dönüşüm, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını imzalamasıyla bizim için kendi kaynaklarımızla aşmamız gereken bir süreç haline geldi” dedi.

    Dünyanın ciddi bir iklim krizinin eşiğinde olduğunu belirten Başkan Ali Kopuz, “Sık sık bu konuda açıklamalar yapıyor, uyarılarda bulunuyoruz. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun verilerine göre dünya genelinde 2050 yılına kadar gıda talebi en az yüzde 50 artacak. Gıda arzı ise hem toprakların verimsizleşmesi hem de iklim değişikliği dolayısıyla sürekli azalma eğiliminde. Bu durumda yapılması gereken hem üretim biçimlerimizi ileri teknoloji destekli hale getirmek, hem de bunu yaparken en az karbon salınımına yol açmaktır. Aslında son günlerde üzerinde sık sık tartışılan Yeşil Mutabakat meselesinin özü budur. Bir taraftan üretimi artırırken, öte yandan daha az karbon üretmemiz gerekiyor. Aslında bu bir çelişki gibi görülebilir. Yani hem karbon salınımınız azalacak hem de üretiminiz artacak. Bu mümkün ama tabii maliyeti yüksek” şeklinde konuştu.

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, hem insanlık, hem uygarlık hem de sürdürülebilir ekonomi için bu sorunun çözülmesinin bir ölüm kalım meselesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji kullanarak karbon salınımı düşürülebilir, ileri teknoloji kullanarak da verimlilik artabilir. Ancak her ikisinin de büyük bir maliyeti var. Zaten sorun da burada. Yani ucuz bir enerji kaynağından vazgeçip pahalısını kullanarak karbon salınımını azaltabiliyorsunuz. Ya da büyük ARGE ve teknoloji yatırımları yaparak tarımsal üretimi artırabiliyorsunuz.

    Mesele bunun bedelini kimin ödeyeceğidir. Uluslararası rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışan sanayici ve üreticilerimiz, son zamanlardaki kur avantajının etkisiyle ihracatta rekorlar kırıyor. Ancak bunun sürdürülebilir olması için gereken yatırımları kendi kaynaklarıyla gerçekleştirmeleri mümkün değil. Konuyla ilgili kapsamlı ve adil destek programlarına ihtiyaç var.

    Bugüne kadar çevre konusu vicdani bir mesele gibi görülüyordu. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı yürürlüğe sokmasıyla bu bizim için bir zorunluluk haline geldi. Yani eğer üretim süreçlerimizde karbon salınımını düşüremezsek bunun bedelini ürettiklerimizi ihraç edemeyerek ödeyeceğiz. Bu nedenle temiz enerjili ve yüksek teknolojik üretim bizim için bir zorunluluk haline gelmiştir.

    Türkiye’nin Yeşil Mutabakata uyum sağlaması için halen tüm bakanlıklar ve ilgili sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili toplantılar düzenliyor, raporlar hazırlıyor, yayınlar yapıyor. Ancak tüm bu çalışmaların derlenip toparlanacağı, sektörlerin durumlarının net olarak belirleneceği ve çözüm önerilerinin üretilebileceği bir platforma ihtiyaç var. Bu nedenle, Yeşil Mutabakata uyum yolunda yapılması gerekenlerin net olarak belirlenmesi için geniş katılımlı bir şura düzenlenmesi yararlı olacaktır. Aynı zamanda elde edilen veriler ışığında yeşil dönüşüm için geniş kapsamlı eğitim ve danışmanlık projelerinin başlatılmasının ve güçlü bir destek paketinin hazırlanmasının faydalı olacağını düşünüyorum.”

    Başkan Ali Kopuz, Türkiye son yirmi yılda büyük bir değişim geçirerek bambaşka bir ülke haline geldiğini belirterek: “İnsanlık tarihi boyunca yaşanan en büyük sorun olmaya aday iklim krizinin çözümünde de öncü bir ülke olacağımıza inancım tam. İnşallah, el birliğiyle bu sorunları aşacağız” dedi.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?