“TARIMIN ÖNEMİ BİR KAT DAHA ARTTI”

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2025 yılı GSYH büyüme verilerini değerlendirdi. Büyüme rakamlarını son günlerde yaşanan çatışmaların ışığında değerlendiren İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Çatışma ve savaş ortamında tarımın önemi bir kat daha artar. Geçen yıl yaşanan don olaylarının da etkisiyle daralan tarımsal üretimin artırılması için üretim maliyetlerini kontrol altında tutan, arz güvenliğini güçlendiren ve yerli üretimi destekleyen politikalar güçlendirilmeli” dedi.
Başkan Kopuz açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisi 2025 yılının son çeyreğinde yüzde 3,6 büyüme kaydetti. Dünyada jeopolitik risklerin arttığı, enerji fiyatlarının dalgalandığı, ticaret hatlarının tartışıldığı bir süreçten geçiyoruz. Böyle bir ortamda büyümeyi sürdürebilmek kolay değil. Bu nedenle yüzde 3,6’lık artış ekonomimizin de dayanıklılığını gösteriyor. Elbette daha yüksek büyüme oranlarını hedefliyoruz. Ancak önemli olan dengeli, sürdürülebilir ve üretim temelli bir büyüme patikasında ilerlemektir. Türkiye’nin sanayisi, ihracatçısı, çiftçisi ve girişimcisi üretmeye devam ettiği sürece, küresel dalgalanmalara rağmen yoluna devam edecek güce sahiptir” ifadelerini kullandı.
Son günlerde Ortadoğu’da yaşanan sıcak çatışmalara da değinen Başkan Ali Kopuz, “Son 48 saatte çevremizdeki 15 ülke ya da askeri unsur hedef alındı. İnşallah çatışmalar büyümez ama savaş ortamı sadece savunma sanayinin değil, tarım ve gıdanın da önemini bizlere hatırlatıyor. Allah’a şükür Türkiye’nin savunma sanayisi giderek güçleniyor. Türk tarımı da Avrupa liginin ilk sırasında, dünyada ise yedinci durumda… Ancak son açıklanan büyüme rakamlarına göre tarım sektöründeki yüzde 8,8’lik daralmayı göz ardı edemeyiz. Bu daralmanın temel nedeni elbette iklim değişikliği ve geçen yıl yaşanan don olaylarıdır. Yani bu yıl yaşanan daralmanın nedeni üretim isteksizliği değil, doğal koşullardır. Tarım doğası gereği iklime bağlıdır. Bir yıl düşüş yaşanır, sonraki yıl toparlanma olabilir. Bu nedenle önemli olan uzun vadeli tarımsal stratejidir. Üretim altyapımızı güçlü tutarsak ve üreticimizi desteklersek, bu geçici etkilerin kalıcı hale gelmesini engelleyebiliriz. Unutulmamalı ki tarım sadece ekonomik bir faaliyet değildir; gıda güvenliğimizin ve fiyat istikrarının temelidir. Böyle günlerde de gıdanın önemi bir kat daha artar” dedi.
Tarım altyapısını güçlendirmek için iyi niyetle yapılan çalışmaları desteklediklerini belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Üreticimizi güçlü tutmak zorundayız. Bu nedenle KGF kefaletiyle uygulanan Tarım Kefalet Destek Programı gibi finansman mekanizmalarının devreye alınmış olmasını son derece önemli buluyoruz. Daha fazla finansal kuruluşun katılımıyla bu tür geniş kapsamlı finansman modellerinin geliştirilmesini, ihtiyacı olan her çiftçi için devreye alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Son dönemde ABD’nin ve İsrail’in İran’a saldırısının Hürmüz Boğazı çevresindeki risklerin küresel piyasalarda belirsizlik oluşturabileceğine dikkat çeken Kopuz, “Enerji fiyatlarında yaşanabilecek dalgalanmalar üretim maliyetlerini artırabilir. Bu nedenle hem enerji arz güvenliği hem de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği daha da stratejik hale gelmiştir. Önümüzdeki dönemde büyümenin sağlıklı ve dengeli şekilde devam edebilmesi için üretim maliyetlerini kontrol altında tutan, arz güvenliğini güçlendiren ve yerli üretimi destekleyen politikalar kritik önemdedir” dedi.