İstanbul Ticaret Borsası

                       

  • İSTİB
  • gidaisrafi
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

    İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesi

     

    gidaisrafi.com

    İstanbul Ticaret Borsası, Türkiye’de gıda israfı ile ilgili toplumda farkındalık oluşturarak israfın azaltılmasını sağlamak amacıyla 01.11.2018 tarih ve 24/19 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile “Gıda İsrafını Engelleme Projesi”ni başlattı. İSTİB Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan “Gıda İsrafını Engelleme Komitesi” kuruldu.

     

     

    Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Hakkı İsmet Aral, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sayın Recep Salih Al ve Yönetim Kurulu Üyeleri Sayın Mehmet Beşir Kılıç, Sayın Alaattin Altuntaş ve Sayın Ömer Tekinaslan’dan oluşan Gıda İsrafını Engelleme Komitesi, projeye ilişkin çalışmalar kapsamında 11 Nisan 2019 tarihinden itibaren 31 toplantı gerçekleştirilmiştir.

     

     

    Çıkış Noktası

    Günümüzde 7,8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9,8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için küresel gıda üretiminin 2050’ye kadar yüzde 60 artması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

    Dünya genelindeki gıda kayıp ve israfının dörtte birinin önlenmesiyle 830 milyon aç insanın beslenebileceği acı bir gerçek. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bu doğrultuda yaptığı çalışmalarda gıda kaybı ve israfının önlenmesinin elzem olduğunu gösteriyor.

    Ancak gıda kaybı ve israfı küresel bir sorun ve bu nedenle çözümü bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde çaba gerektirir. Bunun için kamuya, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre görevler düşmektedir.

     

    Projenin Amacı

    *  Gıda israfının boyutlarını ortaya çıkarmak.

    *  Gıda israfı farkındalık çalışmaları ile toplumu bilinçlendirmek.

    *  Gıda israfını azaltmak.

    *  Gıda israf olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.

    *  Gıda çöp olarak israf olduğunda ise, geri dönüşüm sayesinde ekonomiye tekrar kazandırmak.

     

    Projede Hedeflenen Çalışmalar

    *  Proje kapsamında eksik kalan veya mevcudiyeti bulunmayan kanun ve yönetmelikleri tespit ederek çalışmalar yapılması,

    *  Tarımsal alanda, lojistikte ve depolamada ürün kaybı sorunları ile ilgili Bakanlıklar, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler ve FAO ile birlikte ortak çalışma yapılması,

    *  Gıda israfı farkındalığı oluşturmak amacıyla akılda kalıcı kamu spotları hazırlanması,

    *  Ülkemizde gıda israfını önlemek ve dolaylı yoldan istihdama katkı sağlamak için öğle ve akşam yemeklerinde açık büfe yerine alakart sistemin uygulanmasının sağlanması için Belediye Meclislerinde emsal karar aldırılması,

    *  Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması ile kamuoyunda konuya dikkat çekilmesi, bilinirlik ve farkındalık oluşturulması, gıda israfının önlenmesi ve gıdanın israf olmadan değerlendirilmesi konusunda projeler üretilmesi,

    *  İl ve İlçe Belediyeleriyle atıkları ayrıştırılmış bir şekilde toplaması için 2015 yılında çıkarılan Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin uygulanması konusunda girişimler yapmak. Belediye araçlarının, konteynerlerinin ve restoranların projemizi anlatan dikkat çekici afiş, broşür vb. hususlar ile donatılması için gerekli çalışmaların yapılması,

    *  Lokanta, restoran, otel, hastane ve perakende satış noktaları gibi yerlerde gıda israfını azaltıcı tedbirler alma veya olası gıda israfının sonuçlarını gösterme, tüketiciyi konu hakkında bilgilendirme, arz fazlasını ihtiyaç sahiplerine bağış, hibe gibi metotlar ile buluşturmayı teşvik etmek için çalışmalar yapılması,

    *  FAO’nun ilköğretime yönelik hazırlamış olduğu yaş gruplarına özel 4 adet kitap tespit edilmiştir. İSTİB olarak söz konusu kitaplar üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışarak eğitim müfredatımızda ilköğretim düzeyinde “Gıda İsrafını Engelleme” konularının her kademede yer alması için işbirliği halinde hareket etme ve konunun müfredatta kapsamlı olarak yer almasının sağlanması,

    *  Gıda bankacılığının yaygınlaştırılması için gıda bankacılığı mevzuatının tadilinde mevcut sistemde var olan vakıflara gerekli destekleri verilerek sürdürülebilir bir yapı içinde olmaları,

     

    Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması

    gidaisrafiprojeyarismasi.com

    Gıda İsrafını Engelleme Komitesi tarafından Türkiye genelinde üniversite öğrencileri arasında “Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması” adı altında gıda israfını önleme amaçlı bir proje yarışması düzenlenmesine karar verilmiştir.

    Projenin kapsamı gıda israfında özellikle depolama, distribütörler, perakendeciler ile lokantalar, oteller, hastaneler, okullar, evler ve sair tüketici ayağında gıda israfının önlenmesi, israf olacak gıdanın toplanması ve değerlendirilmesidir.

    Ülkemizdeki gıda israfının önlenmesi bilincinin geliştirilmesini, kamuoyunda farkındalık oluşturulmasını ve gıda israfının önlenmesi için etkili çözümler bulunmasını hedefleyen yarışma üniversitelerin tüm bölümlerinden öğrencilerin katılımına açıktır. 

     

     

    Proje Kapsamında Temasa Geçilen Kurum ve Kuruluşlar

    Gıda İsrafını Engelleme Projesi kapsamında aşağıda belirtilen kurum ve kuruluşlar ile işbirliği görüşmeleri yapılarak proje konularımızda ilerleme sağlanması amaçlanmıştır.

     

    • T.C. Cumhurbaşkanlığı
    • T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
    • T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
    • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
    • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
    • Aydın Ticaret Borsası
    • Beykoz Üniversitesi
    • BİMTAŞ Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler San. Tic. A.Ş.
    • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
    • Büyükçekmece Belediyesi
    • Gıda Dostu Derneği
    • Gıda Güvenliği Derneği
    • Gıda Perakendecileri Derneği
    • Güvenilir Ürün Platformu
    • İMEAK Deniz Ticaret Odası
    • İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.
    • İstanbul Büyükşehir Belediyesi
    • İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği
    • Kaş Belediyesi
    • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
    • Rize Ticaret Borsası
    • Su Politikaları Derneği
    • Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği
    • Temel İhtiyaç Derneği
    • Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği
    • Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği
    • Türk Alman Üniversitesi
    • Türk Patent ve Marka Kurumu
    • Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu
    • Türkiye İsrafı Önleme Vakfı
    • Türkiye Otelciler Birliği
    • Türkiye Otelciler Federasyonu
    • Türkiye Perakendeciler Federasyonu

     

Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       
Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin DİTAP Projesi Hakkındaki Sunumu