Page 13 - Sayı-43 Ocak Şubat 2020
P. 13

İSTİB HABER




                                                                                   Ürünleri  Perakende  Ticareti  Meslek  Komi-
                                                                                   tesi  Üyesi  Recep  Salih  Al,  peynir  sektörü
                                                                                   hakkında bilgi aktardı. Al, sütçülükle ilgili
                                                                                   rakamları  vererek  başladığı  konuşmasında
                                                                                   “TÜİK  verilerine  baktığımız  zaman  2018
                                                                                   yılında 22 bin ton süt üretimimiz var. Bu-
                                                                                   nun yüzde 90’ını inek sütü olarak üretiyo-
                                                                                   ruz. Yüzde altı buçuk koyun sütü. Yüzde iki
                                                                                   buçuğu da keçi sütü olarak üretiliyor. Tabii
                                                                                   üretime  dönük  baktığımız  zaman  bizim  o
                                                                                   değerli süt dediğimiz, yani yağ ve protein
                                                                                   oranı yüksek koyun, keçi ve manda da giri-
                                                                                   yor bunun içine” ifadelerini kullandı.
                                                                                   Bu  sütlerden  çok  kaliteli  peynir  ürünleri
                                                                                   üretildiğine işaret eden Al, şunları söyledi:
                                İSTİB YÖNETİM KURULU SAYMAN ÜYESİ RECEP SALİH AL
                                                                                   “Kalitesi  nereden  geliyor.  Öncelikle  batı
                                                                                   bölgelerimizdeki ev ve fabrikalarda işlenen
            na  bölgesinde  taze  patates  ekilir.  Onuncu   Ekim aylarında, Kasıma çok az kalır Türki-
            aydan  yani  Ekim  ayının  sonundan  başlar.   ye  genelinde.  Bunların  hepsi  de  depolara   süte o yer bitkisinin, floranın vermiş olduğu
            Reyhanlı bölgesinde de ekilmektedir. Bun-  girer. Hiçbir tanesi tarlada kalmaz. çünkü   rayiha, lezzet, tat yansıyor. Sütten de do-
            lar Nisan’ın on beşinden sonra hasat edilir”   Anadolu’da  kış  serttir.  Kasım  ayına  kadar   ğal olarak üretime yansıyor ve çıkan peynir
            şeklinde konuştu.                   tarlada kalan patates, soğan donar. Onun   olgunlaştıktan sonra çok lezzetli bir hal alı-
                                                içinde  hepsi  hasat  edilerek  depolara  alın-  yor. Coğrafyadan kaynaklanıyor diyebiliriz.
            Soğan  ve  patates  üretiminin  adeta  açık   mak  mecburiyetindedir.  Ürgüp  civarında   şu  anda  Türkiye’mizde  ön  planda  Ezine
            fabrika şeklinde gerçekleştiğine dikkat çe-  çok güzel depolarımız var. Patatesi muha-  peyniri  var.  Tabii  ki  ülkemizin  çanakkale
            ken çevik, şu bilgileri verdi:      faza eder. Fakat Anadolu’da soğan depola-  bölgesinin Ezine peynirinin ön plana çıkma-

            “diğer bölgelerde Mart ayında ekilir yazlık-  rımız pek hoş değildir.”   sı,  bölgenin  coğrafi  şartlarının  bu  işe  çok
            lar; bunlar Eylül ayının sonuna kadar veya                             uygun olması, Kazdağları’nın vermiş oldu-
            başına kadar satılır. Ondan sonra kışlık pa-  “SÜTÜMÜzÜN YÜzdE 90’ı İNEK SÜTÜ”  ğu, flora, bitki yapısı süte, doğal olarak da
            tatesler başlar. Kışlık soğan, patates Eylül,   Yönetim  Kurulu  Sayman  Üyesi  ve  Süt   ürettiğimiz peynirlere yansıyor.”



























                                                                                                     Programın tamamına
                                                                    (http://www.istib.org.tr/haberler/istib-tarim-dunyasi-programinda/3411)
                                                                                               linki ile ulaşarak izleyebilirsiniz.




                                                                                                Ocak-Şubat 2020 11
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18